Aku Menyesal Ceraikan Isteri Pertama

February 14, 2017

Perkongsian oleh Puan Nor Azniza. Semoga menjadi pengajaran kerana sesuatu hubungan rumahtangga menjadi renggang apabila pasangan gagal mengambil berat di antara satu sama lain. Baca lagi:

Kisah rumahtangga…. Diceritakan oleh seorang teman kepada saya.

Encik Ali berkahwin dan Puan Suraya selama 10 tahun dikurniakan anak seramai 4 orang. 9, 7,4,2 tahun. Puan Suraya ibu berkerjaya seorang guru. Manakala Encik Ali seorg pembantu farmasi dan sekarang sudah menjadi pegawai farmasi setelah lulus pengajian degree.

Kesibukkan Puan Suraya mengasuh anak-anak dan berkerjaya membuatkan Puan Suraya kepenatan. Ditambah pula beliau hamil kali ke5…. tiada pembantu rumah. Mengharap ehsan suami untuk membantu. Di tempat kerja Encik Ali dipertemukan pembantu farmasi muda, alia…terpikat dan jatuh cinta. Tak lama diketahui isteri beliau.

Permulaan, Puan Suraya merasa sedih. Namun, dia muhasabah diri. Dibenarkan si suami berkahwin. Dan syarat…Tidak tinggal satu tempat, satu daerah, satu negeri…. Puan Suraya, memohon pertukaran. Ingin bercerai. Tak sanggup demi anak-anak.

Sepuluh tahun kemudian. Encik Ali mengadu kepada rakan setugas betapa cemburu dengan kehidupan tenang isteri pertama. anak-anak sudah besar. Isteri dan anak-anaknya selesa bercuti ke sana ke mari. Tidak perlu berjaga malam menjaga anak kecil….

Isteri ke2 tidak berjaya menyusukan anak-anak. Kos semakin meningkat. Tidak seperti anak-anak isteri pertama , isteri pertama menyusu badan. Jadi beliau tidak perlu bangun malam membuat susu. Banyak perkara yang banyak dijimatkan ketika bersama isteri pertama. Sekarang beliau menyesal perkara 10 tahun yang lepas.

Senyum dalam hati mendengar cerita itu.

Tahniah isteri pertama kerana berjaya mengharungi ujian hidup.

Penulis : Puan Nor Azniza

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Keluarga · Perkahwinan

Comments are closed.