Sejarah Penubuhan Syarikat Kereta Yang Terkenal

February 6, 2017

HONDA :- 

Happy Motoring Company Sendiri Berhad merupakan agen pengedar kereta Honda di Negara Brunei Darussalam. Syarikat ini ditubuhkan pada Oktober 1968 dan didaftarkan sebagai ‘limited company’ pada tahun 1979 dan pada tahun yang sama syarikat ini menjadi pengedar ekselusif kereta jenama Honda. Syarikat ini juga membuka cawangan mereka di Kuala Belait pada tahun 2007 untuk memenuhi permintaan pelanggan Honda yang semakin meningkat di Kuala Belait. Honda diasaskan oleh usahawan automotif yang terkenal di Jepun iaitu Soichiro Honda.

Kerjaya beliau bermula apabila beliau menjadi pelatih di salah sebuah bengkal membaik pulih motor iaitu Art Shokai pada tahun 1922 ketika berusia 15 tahun. Pengalaman yang diperolehi dari Art Shokai selama tujuh tahun, beliau membuka bengkal membaiki kereta sendiri pada tahun 1928 dan dalam masa yang sama beliau berusaha untuk menghasilkan ‘Piston Ring” untuk menciptakan kereta lumba pertama keluaran syarikat beliau. Pada tahun 1948, setelah berjaya menghasilkan ‘Piston Ring’ beliau membuka syarikat automotif pertama beliau iaitu Honda Motor Company Ltd di Hamamatsu.

Selepas Soichiro Honda meninggal dunia pada tahun 1991, Nobuhiko Kawamoto dilantik menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Honda Motor Company. Nobuhiko Kawamoto mempunyai pendekatan yang bebeza daripada Soichiro Honda dimana pendekatan yang dikenalkan beliau berorentasikan pasaran. Manakala Soichiro Honda menumpukan kepada kejuruteraan dimana beliau lebih mementingkan teknologi kereta berbandingan dengan pasaran.

Ini kerana Soichiro Honda yakin jika suatu ciptaan itu berteknologi tinggi dengan sendirinya pasarannya akan meningkat. Nobuhiko Kawamoto memperkenalkan kenderaan jenis MPV (kenderaan serbaguna) dan jenis rekreasi seperti Odyssey, Stream, CR-V dan Step Wagon.

TOYOTA :-

Syarikat UMW Toyota Motor Sdn Bhd ditubuhkan di Malaysia pada Januari 1982 dan menubuhkan Ibu Pejabatnya di No.2, Persiaran Raja Muda, Selangor. Toyota Motor Corporation (TMC) (dalam bahasa Jepun: トヨタ自動車株式会社) adalah sebuah pengeluar kenderaan antarabangsa dari Jepun yang diasaskan oleh Kiichiri Toyoda pada tahun 1937.

Toyota Motor Corporation adalah salah satu pengeluar kereta terbesar di dunia dan terkenal dengan kualiti yang tinggi dan kereta kepercayaan penuh daripada pelanggan. Toyota menghasilkan kira-kira 7,500,000 kereta setiap tahun di seluruh dunia dan telah berjaya menebusi 170 pasaran di dunia. Pada tahun 2000 Syarikat Toyota Motor Corporation telah mencapai jumlah pemasangan kenderaan sebanyak 500,000 unit.

PROTON :-

Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd ditubuhkan oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad berasaskan idea beliau kepada presiden Mitsubishi semasa lawatan beliau ke Malaysia pada tahun 1981. Kemudian pada bulan Februari 1982, satu pasukan projek ditubuhkan di Perbadanan Industri Berat Malaysia Berhad (HICOM) bagi membuat penyelidikan dan menandatangani perjanjian dengan Mitsubishi.

LEXUS :-

Tahun 1989 – Sekarang
Ibu Pejabat : Nagoya, Japan
Pengasas Syarikat : Eiji Toyoda
Laman Web : http://www.lexus-int.com/5Dilancarkan

Lexus pada tahun 1989 sebagai respon kepada permintaan yang semakin meningkat kepada kenderaan mewah, terutamanya di Amerika Utara, Lexus adalah salah satu divisyen daripada Toyota Motor Company. Ia adalah jenama premium Jepun yang paling berjaya, menjual lebih 500,000 kenderaan setiap tahun.

Semua model kecuali RX SUV versi Amerika Utara dihasilkan di Jepun. Pada pertengahan 2000-an Toyota menyusun semula divisyen ini, menjauhkan ia dari barisan aliran utama dalam usaha untuk menjadikan Lexus sebagai pengeluar kenderaan mewah keempat terbesar di dunia dan bersaing dengan jenama Jerman.

Suzuki :-

Tahun : 1909 – Sekarang
Ibu Pejabat : Hamamatsu, Shizuoka, Japan
Pengasas Syarikat : Michio Suzuki
Laman Web : http://www.globalsuzuki.com/7Syarikat

Suzuki yang dikenali hari ini sebagai Suzuki Motor Corporation telah ditubuhkan lebih 100 tahun yang lalu sebagai kerja-kerja mesin tenun, kemudian memberi tumpuan kepada motosikal dan dapat menghasilkan kereta pertama mereka, Suzulight, pada tahun 1955. Ia sebagai memenuhi permintaan kepada keperluan selepas perang Jepun kerana ia murah dan pengangkutan yang boleh dipercayai.

Moto Suzuki ringan dan boleh dipercayai, serta kenderaan pacuan empat roda memberikan mereka saham pasaran yang besar, menjadikan syarikat itu salah satu daripada top 10 pengeluar kereta di dunia. Suzuki juga peneraju dalam segmen kereta Kei di Jepun. Volkswagen Group memiliki 19.9% saham syarikat ini.

MAZDA :-
Tahun : 1915 – Sekarang
Ibu Pejabat : 3-1 Chome, Fuchu, Aki, Hiroshima, Japan
Pengasas Syarikat : Ford Motor Company
Laman Web : http://www.mazda.com/

Ditubuhkan pada tahun 1920 di Hiroshima sebagai Toyo Kogyo Cork, syarikat itu memulakan menghasilkan autorickshaws dan senjata untuk tentera Jepun. Pada tahun 1960 kereta pertama, R360, telah diperkenalkan dan seterusnya menjadi satu kejayaan dalam negeri. Pada masa yang sama Mazda mula membangunkan Wankel enjin putar dalam usaha untuk menonjol dari yang lain pembuat kereta Jepun.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja krisis minyak tahun 1970-an reda, Mazda berada di ambang muflis dan terpaksa menumpukan perhatian kepada enjin bahan api biasa. Dari tahun 1970 hingga tahun 2010 syarikat ini bekerjasama dengan Ford dan membangunkan beberapa model yang berkaitan. Hari ini Mazda Motor Corporation terkenal dengan menghasilkan kereta yang menarik dan selesa untuk memandu, dijual di bawah slogan “Zoom-Zoom”.

MITSUBISHI :-
Tahun : 1970 – Sekarang
Ibu Pejabat : Minato, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat : Iwasaki Yatarō
Laman Web : http://www.mitsubishi-motors.com/

Syarikat yang logo melambangkan tiga berlian adalah salah satu syarikat industri yang tertua di Jepun yang bermula membuat kereta pada tahun 1917 dengan Model A, berdasarkan Fiat. Mitsubishi Motors Corporation terkenal dengan kenderaan lasak mereka, seperti Pajero atau Lancer Evolution. Syarikat ini telah berjaya di dalam sukan bermotor, memenangi banyak Dakar Rally dan kejohanan WRC.

Dalam sejarahnya, Mitsubishi Motors mempunyai kerjasama dengan pembuat kereta yang berbeza, seperti Chrysler, Volvo, PSA Peugeot Citroen, Volkswagen dan Renault. Syarikat ini berbangga menjadi inspirasi teknikal untuk beberapa pengeluar, termasuk Hyundai, Proton dan beberapa jenama Cina.

NISSAN :-
Tahun : 1933 – Sekarang
Ibu Pejabat : Minato, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat: Masujiro Hashimoto, Kenjiro Den, Rokuro Aoyama, Meitaro Takeuchi
Lmana Web : http://www.nissan-global.com/

Nissan Motor Company adalah pengeluar kereta yang kedua terbesar di Jepun, ditubuhkan pada tahun 1933 sebagai satu divisyen dalam Datsun. Ia menjadi penting dalam menjual kenderaan di bawah kedua-dua jenama Datsun dan Nissan. Pada tahun 1986 syarikat ini membina kilang di Sunderland, England, yang menjadi kilang kereta terbesar di Eropah. Walau bagaimanapun, Nissan pada akhir tahun 1990-an menghadapi krisis kewangan yang teruk dan terpaksa bergabung dengan French giant Renault.

Dibimbing oleh Carlos Ghosn secara berterusan, Nissan dibina semula pada tahun 2000, dan membina Nissan Leaf berkuasa elektrik dengan harga yang berpatutan. Ia dinamakan Kereta Tahunan Dunia pada Tahun 2011 dan kini menjadi pengeluar kereta utama, menjual lebih 5 juta unit setiap tahun. Jenama Nissan termasuk anak syarikat mewah Infiniti, Datsun dan divisyen prestasi NISMO. Selain kereta aliran utama, Nissan juga menghasilkan kenderaan lumba , termasuk legenda GT-R.

SUBARU:-
Tahun : 1953 – Sekarang
Ibu Pejabat : Ebisu, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat : Kenji Kita, Chikuhei Nakajima
Laman Web : http://www.subaru-global.com/

Ditubuhkan sebagai subdivisyen Fuji Heavy Industries, Subaru mengeluarkan kereta pertama mereka pada tahun 1954. Logo ini membawa imej gaya dalam Pleiades bintang berkelompok terbuka. Kemudian syarikat mengembangkan dua ciri-ciri tanda dagangan, yang membezakan Subaru dari pengeluar kereta yang lain. Mereka adalah simetri All-Wheel Drive dan enjin badan rata, yang digunakan di kebanyakan kenderaan.

Subaru Impreza WRX adalah salah satu yang kereta ralli terbaik yang pernah dibina, dan memenangi pertandingan di seluruh dunia. Pada tahun 2007 Subaru memperkenalkan enjin boxer diesel pertama mereka. Hari ini rakan kongsi Subaru dengan pemegang saham utamanya, Toyota Motor Corporation, berkongsi sebuah kilang di Amerika Syarikat dan mengeluarkan kereta seperti Subaru BRZ / Toyota 86 / Scion FR-S.

INFINITI :-

Tahun : 1989 – Sekarang
Ibu Pejabat : Hopewell Centre, Wan Chai, Hong Kong
Pengasas Syarikat : Nissan Motor Company
Laman Web : http://www.infiniti.com19Nissan/

Infiniti tidak membuang masa dalam mengikuti Honda ke segmen mewah US dan melancarkan jenama premium sendiri, Infiniti pada tahun 1989. Pada tahun 2012 Infiniti memindahkan ibu pejabat mereka ke Hong Kong kerana Presiden Renault-Nissan Carlos Ghosn menyatakan hasratnya untuk menyerbu pasaran Cina yang mempunyai jumlah yang lebih besar daripada Amerika Utara. Kereta Infiniti sebahagian besarnya dihasilkan di Jepun.

 

Article Categories:
Informasi · Sejarah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *